Onzeker? Vragen? Zorgen?

Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan / te scheiden. Dan volgt een periode van emoties, onzekerheid en vragen. Een scheiding heeft invloed op de toekomst, op jouw toekomst, op de toekomst van je partner en als er  kinderen zijn  ook op hun toekomst .

 

De grootste zorg voor ouders zijn de kinderen.

Hoe gaan de kinderen om met de scheiding. Kunnen zij omgaan met de veranderende situatie? Hierbij  kun je kind helpen, jullie gedrag is van invloed op de verwerking van de scheiding door je kind.

Voor kinderen is het belangrijk dat jullie als ouders goed met elkaar om blijven gaan.  Het blijkt dat kinderen waarvan de ouders goed met elkaar omgaan, geen ruzie maken waar de kinderen bijzijn en tegenover de kinderen met respect over elkaar praten. Laat je kind geen boodschapper zijn, laat het kind zijn. Zaken die tussen ouders geregeld moeten worden zijn grote mensen zaken.

En natuurlijk vertel je je kind dat de scheiding niet zijn/haar schuld is. Meer informatie kun je lezen op de site van Villa Pinedo, de site van en voor kinderen van gescheiden ouders.

Waar ga jij straks wonen? En waar gaan de kinderen wonen?

Twee vragen, twee vragen die invloed hebben op jou dagelijks bestaan na de scheiding. Kun je in jullie huis blijven wonen of moet je opzoek naar een andere woning?

Wonen de kinderen straks bij jou? Of bij je ex-partner? Of gaan ze bij allebei wonen?

 

De financiën na de scheiding:

Een veel gestelde vraag is: kan is straks nog rondkomen?
Als je uit elkaar gaat zie het financiële plaatje er anders uit dan dat je samen bent. Jouw financiën na de scheiding zijn afhankelijk van jouw situatie. Onder andere:

Krijg je alimentatie of ga je straks alimentatie betalen? Ga je meer werken voor meer inkomen  of  ga je juist minder werken om voor de kinderen te zorgen, of ga je juist opzoek naar werk?  Heb je recht op toeslagen, toeslagen kunnen een belangrijk deel van je inkomsten zijn.  Hoe zit het met de uitgaven, wat verandert er daar?

 

Allemaal vragen die aan de orde komen bij het regelen van uw scheiding, hiervoor is het fijn als iemand jullie helpt en je wijst op mogelijkheden.

 

Dan zijn er ook nog die vragen die heel persoonlijk zijn:

Zal ik ooit nog gelukkig worden?  Zien mijn kinderen opa en oma nog wel? Ga ik het redden als alleenstaande ouder.  Vrienden, welke vriendschap blijft? Sommige vriendschappen blijven of worden sterker en andere verwateren.