Scheiden na 30, 40 jaar bij elkaar

Scheiden na 30, 40 jaar bij elkaar

Scheiden komt aan de orde als je niet meer gelukkig bent in je relatie en  voor samen geen toekomst meer ziet.  Scheiden doe je niet zo maar, niet als “pas” bij elkaar bent en ook niet als je 30 40 jaar of nog langer samen bent.

In mijn praktijk krijg ik steeds vaker verzoeken voor het begeleiden van een scheiding waarbij men al langer dan  30, 40 jaar bij elkaar is.

Hiervoor zijn verschillende redenen voor:

  • Scheiden op latere leeftijd: dat deed je niet, tegenwoordig is het  meer en meer geaccepteerd dat je op latere leeftijd nog de keuze maakt om uit elkaar  te gaan.
  • Steeds meer mensen blijven tot op hoge leeftijd vitaal en gezond. De gemiddelde levensverwachting wordt steeds hoger. Vroeger vond men 55+ oud,  terwijl je nu nog een toekomst voor zich ziet en bewust over die toekomst nadenkt.   Er breekt een nieuwe levensfase aan.
  • Een broer-zus relatie, waarmee wordt bedoeld dat je nog om elkaar geeft maar de passie en aantrekkingskracht uit de relatie is verdwenen,  wordt steeds vaker genoemd als reden  om niet bij elkaar te blijven. Vroeger werd een broer-zus relatie heel veilig gevonden.
  • Er zijn tegenwoordig mogelijkheden die ingezet kunnen worden om het financieel te regelen apart te wonen. De financiële zelfredzaamheid van partners is toegenomen.
  • Scheiden hoeft niet te zeggen dat je elkaar nooit meer wilt zien………………. Het is heel normaal om op een goede manier uit elkaar te gaan. Je kunt samen afspraken maken zodat je allebei verder kunnen in de nieuwe fase van jullie leven.

Kinderen:

Hebben jullie kinderen? Waarschijnlijk zijn zij al volwassen, misschien zijn er kleinkinderen.  Hoe kijken de kinderen  tegen jullie scheiding aan? Ook voor hen heeft het impact als jullie gaan scheiden. Zorg dat ze niet hoeven te kiezen! Dan kunnen ze jullie steunen. Jij en je partner gaan scheiden, niet jullie en de kinderen!

Verdriet:

Het verdriet en rouw waarmee je te maken krijgt bij scheiden is niet aan leeftijd gebonden. Ben jij niet degene die de beslissing heeft genomen om te gaan scheiden en had je dit echt niet zien aankomen? ? Dan geeft dat ongeloof en een deuk in het zelfvertrouwen.  Hoe kan het toch? Scheiden overkomt toch enkel anderen? Wat heb ik verkeerd gedaan? Het is vast niet waar.  Hierover  heb ik al eerder een blog geschreven: verdriet en rouw bij scheiden

 

Sociale omgeving:

Wat wel een verschil maakt is de sociale omgeving.  Vaak is het sociale leven, als je  30, 40 jaar of nog langer bij elkaar bent, met elkaar verweven.  Waar “jongeren” nog eigen sociale contacten hebben zijn het op latere leeftijd vaak contacten voor beide partners. Gaan jullie uit elkaar, dan breekt de tijd aan om je leven opnieuw vorm te geven. Daar horen nieuwe sociale contacten ook bij. Voel je je erg alleen kijk dan eens op de site van het aandachtshuis

 

Mediation kan jullie helpen om de scheiding gioed en eerlijk te regelen, Onderwerpen als wonen, financien, inboedel, alimentatie worden allemaal besproken.  Dat kan bij jullie thuis, maar ook op locatie of digitaal.  Stel je vraag, er is heel veel mogelijk.