Reist u alleen met een minderjarig kind?

Reist u alleen met een minderjarig kind, leest u dan het onderstaande artikel van de rijksoverheid. De rijksoverheid stelt een formulier beschikbaar waarmee u problemen kunt voorkomen!

 

Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?

Ja, als u reist met een minderjarig kind (tot 18 jaar). U moet dan bij een grenscontrole kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder.

 

Waarom is toestemming nodig

Om kinderontvoering tegen te gaan heeft u toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. Bij grenscontrole let de Koninklijke Marechaussee extra goed op minderjarige kinderen.

Zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland reizen, is internationale kinderontvoering.

 

Aantonen dat u met kind naar buitenland mag

U moet kunnen aantonen dat u reist met toestemming van de ouder. Deze ouder moet het ouderlijk gezag hebben. Met het formulier van de rijksoverheid kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de gezaghebbende ouder. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in. Dit formulier is niet verplicht, maar maakt  de controle voor de marechaussee makkelijker. Zo voorkomt u ook vertraging en loopt u niet het risico dat u uw vlucht mist.

 

Wanneer heeft een alleen reizende ouder toestemming nodig :

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarbij ouders alleen reizen met een minderjarige kind. Denk bijvoorbeeld aan:

  • U reist als ouder alleen met uw kind. U heeft dan toestemming nodig van de andere ouder. Hier is sprake van gezamenlijk ouderlijk gezag.
  • U bent ouder en alleen u heeft het ouderlijk gezag (eenhoofdig) en u reist alleen met uw kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten. Neem hierover contact op met Centrum Internationale Kinderontvoering.
  • U bent ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met uw kind. Hiervoor heeft u wel toestemming nodig.
  • Er is 1 ouder overleden. Hiervoor is toestemming niet van toepassing. Het is wel handig om enkele aanvullende documenten mee te nemen.
  • Uw kind gaat met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland. Bijvoorbeeld een vakantie met een opa, oma, andere familie of een vriendje. Ook dan is toestemming nodig.

Als u toestemming nodig heeft, kunt u het formulier van de rijksoverheid invullen. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in.

Tekst: artikel rijksoverheid

Amaril Mediation helpt je verder