Omgangsregeling: wisseldag

Omgangsregeling, wisseldag

Bij het regelen van de scheiding worden er afspraken gemaakt wanneer de kinderen bij de ene en wanneer de kinderen bij de andere ouder zijn. Hiervoor stellen ouders een omgangsregeling op, dit wordt ook wel zorg- contactregeling genoemd. Gaan de kinderen een weekend in de 14 dagen bij de andere ouder? Of 1 week bij de één en 1 week bij de ander? Of hebben jullie voor een andere omgangsregeling gekozen? Bijvoorbeeld half de week wisselen.  Er is altijd een dag waarop de kinderen van de ene naar de andere ouder gaan die dag wordt wisseldag genoemd.

Jonge kinderen

Voor het opstellen van de omgangsregeling is de leeftijd van de kinderen ook iets om rekening mee te houden.  Een jong kind 0-2 jaar is in de fase van verbinding en hechting met de ouders.  In die fase is veiligheid en geborgenheid belangrijk, ook voor deze jonge kinderen. Ze kunnen niet begrijpen wat de scheiding inhoudt, maar ze kunnen wel de emoties en gevoelens van de ouders aanvoelen.  Deze jonge kinderen hebben andere behoeftes dan oudere kinderen, een omgangsregeling van een week bij de ene en een week bij de andere ouder heeft voor hele jong kinderen niet de voorkeur.  Kortere  momenten bij elke ouder passen beter in deze leeftijdsfase.

Kleuters

Kleuters reageren weer anders, zij kunnen de gevolgen van jullie scheiding niet overzien. Duidelijkheid is van groot belang, duidelijk in het feit dat een scheiding niet “overgaat” en duidelijkheid dat het kind geen schuld heeft.  De scheiding op hun niveau uitleggen, bijvoorbeeld uitleggen dat ze in twee huizen gaan wonen en dat de poes bij…… woont. Kijk goed naar jullie kind, en stel daarbij samen vast welke omgangsregeling bij jullie kind past. Ook voor hen is een week vaak nog lang.

 

Kinderen in de leeftijd van de basisschool

Tips om met je kind het gesprek aan te gaan over jullie scheiding.

 • Ga samen het gesprek aan
 • Vertel, in het voor het kind begrijpelijke woorden, dat jullie gaan scheiden.
 • Vertel wat jullie hebben gedaan om een scheiding te voorkomen
 • Benadruk dat het niet de schuld van de kinderen is!
 • Zeg dat jullie van de kinderen blijven houden
 • Jullie zijn straks geen partners meer maar blijven hun ouders
 • Geef elkaar niet de schuld
 • Maak nooit ruzie waar de kinderen bijzijn, zeker niet tijdens dit gesprek
 • Vertel hoe de situatie nu is:
  Wat jullie al weten
  Wat gaat veranderen
  Vertel wat er niet verandert
  Vertel wat jullie nog niet weten
 • Laat de kinderen reageren en luister goed naar wat de kinderen zeggen
 • Geef de kinderen ruimte voor emoties
 • Bespreek met de kinderen, wie er al op de hoogte is van jullie scheiding en aan wie je het gaat vertellen. Zodat het voor het kind duidelijk is met wie hij/zij over de scheiding kan praten.
 • Bespreek met jullie kind hoe je, bij voorbeeld de school, sportclub e.d. informeert. Doen jullie dat, of doe je dat samen met het kind
 • Zorg dat jullie na het gesprek voldoende tijd hebben voor vragen, verdriet, boosheid
 • Laat de kinderen meedenken over dingen die voor hen belangrijk zijn
 • Hou regelmatig een gesprek(je) en vraag aan het kind hoe het echt met hem/haar gaat

Hou de kinderen op de hoogte van genomen beslissingen.

De wisseldag:

Welke omgangsregeling jullie ook hanteren er komt een moment dat de kinderen naar jou komen of naar de andere gaan: de wisseldag.

Voor kleine kinderen betekent dat dat ze op de wisseldag door hun ouders gebracht of opgehaald worden. Spullen die ze nodig hebben worden dan gelijk meegebracht of meegenomen. Voor de kinderen is het de houding van de ouders op het moment van wisselen heel belangrijk.  Voor kinderen blijft het een overgang, ze moeten omschakelen. Het geeft een kind rust als ouders normaal met elkaar omgaan, en even het gesprek aangaan over dagelijkse dingen. Dat maakt het omschakelen voor de kinderen een beetje makkelijker.

NIET DOEN: Je zet de kinderen niet af en blijft zelf in de auto, ook niet als je kwaad bent op je ex partner. Dat bespreek je op een moment dat de kinderen er niet bij zijn. Jullie zijn nu in de rol van ouders!! Je loopt met de kinderen mee en zegt hen op een normale manier gedag.
kom je er samen niet uit roep dan hulp in.

 

Oudere kinderen kunnen zelfstandig naar de oudere ouder. Vaak gaan ze eerst naar school en na schooltijd naar de andere ouder. Kunnen zij lopend of op de fiets naar de andere ouder? Of is de afstand te ver en gaan ze met een scooter of openbaar vervoer? Het is allemaal te regelen.

Hebben jullie ook gedacht om afspraken te maken over de spullen die de kinderen nodig hebben? Spullen die in de wisseldag mee moeten zoals schoolboeken  die voor die  dagen nodig zijn,  sportartikelen, een muziek instrument.

Je wil toch niet dat jullie kinderen op de fietst met hun tas vol schoolboeken, sporttas achterop en hun muziekinstrument uit hun rugzak op de fiets naar de andere ouder gaan. Maak daar goede afspraken over! 

 

Op  Villa Pinedo  kun je ervaringen van kinderen nalezen: