Kinderen bij echtscheidingen

Kinderen bij echtscheidingen

Zet het belang van de kinderen voorop

Hoe vertel je het de kinderen?

Als u zeker weet dat u gaat scheiden is het moment gekomen om het de kinderen te vertellen. Ouders ervaren dat als een moeilijk moment. Dat is het ook, kinderen zullen dit moment ( als ze oud genoeg zijn) herinneren.  U krijgt concrete tips en info over uw scheiding en de invloed die het kan hebben op uw kinderen. U wenst toch ook het beste voor uw kinderen? 

Na de scheiding bent u geen partner meer van elkaar. U blijft wel ouders van uw kind(eren). Ouders hebben zorgplicht voor uw kinderen, ook als u niet meer getrouwd bent. Hoe gaat u die zorgplicht invullen? Is co-ouderschap iets voor u samen? Of kiest u voor de verdeling: verzorgende-niet verzorgende ouder?

 


 

Uw kind heeft rechten

Kinderen hebben het recht om beide ouders te blijven zien. Bij het regelen van uw scheiding is er veel aandacht voor de kinderen en de afspraken die u voor hen gaat maken. De afspraken zijn afhankelijk van hun leeftijd. Voor een jongere van 14 maakt u bijvoorbeeld geen afspraak over het brengen en halen van school. Voor een kleuter van 4 wel. De afspraken worden voor minderjarige kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Het ouderschapsplan wordt onderdeel van het echtscheidingsconvenant.

 


 

Kinderen willen loyaal kunnen zijn aan u allebei

Scheiden is de verantwoordelijkheid van de ouders, niet van de kinderen. Vertel de kinderen dat het niet aan hen ligt, het is niet hun schuld. Kinderen willen niet kiezen tussen de ouders. Ze zijn loyaal aan allebei. Zorg dat ze niet hoeven te kiezen en praat ten opzichte van hun met respect over de andere ouder. Er gaat veel veranderen …… zorg dat er ook veel hetzelfde blijft.

Op de website  www.villapinedo.nl  is informatie te vinden voor en door kinderen die te maken hebben met een scheiding. Die informatie is geschikt voor ouders, kinderen en ieder die bij de kinderen is betrokken.

 


 

Gesprek met de rechter echt noodzakelijk?

Kinderen ouder dan 12 jaar mogen hun mening geven aan de rechter. Dit hoeft niet in een face to face gesprek.  Het blijkt dat veel kinderen een gesprek met de rechter een hele stap vinden. Zij krijgen van de rechtbank een brief waarin naar hun mening gevraagd wordt. Via deze brief kunnen ze hun mening kenbaar maken en komt er geen persoonlijk gesprek met de rechter.

 


Reserveer je Gratis Informatie Gesprek

Voor jou alleen, of voor jullie samen

juli 2022
ma di wo do vr za zo
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031