Hoorrecht voor kinderen van 12 jaar en ouder

Hoorrecht voor de kinderen

Als ouders gaan scheiding heeft dat impact op het leven van een kind. Sociaal en emotioneel, het is van belang dat de belangen van een kind op de eerste plaats komen. Dat is niet altijd makkelijk, soms botst dat met de belangen van u of uw partner. Bij het regelen van een scheiding is het verplicht om voor de minderjarige kinderen een ouderschapsplan te maken. Hierin kunt u veel afspraken in vast leggen, zo denken u en uw partner na over de belangen van uw kinderen.  Dat wil niet zeggen dat u daarmee alle discussie kan voorkomen. Het is ondoenlijk om alles in het ouderschapsplan op te nemen.  En bovendien, de tijd gaat door kinderen worden ouder en daarmee komen ook andere behoeftes en regels ter sprake.  Voor een kind van 4 maakt u andere afspraken dan voor een kind van 12. De rechter zal naar de mening van uw kind vragen als uw kind bij het aanvragen van de scheiding ouder is dan 12. Dit noemen we hoorrecht.

 

12 jaar en ouder:

Kinderen van 12 jaar en ouder mogen hun mening geven over zaken die hun aangaan. Het is logisch dat u voor de afspraken die het de kinderen betreft, hen informeert en vraagt naar hun wensen en hun mening.  Dit alles aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Dat is sowieso een manier waarop u de kinderen betrekt bij het regelen van de scheiding.  Het is een misverstand dat een kind, ook niet als het ouder dan 12 jaar is, beslist. Tot de leeftijd van 18 jaar zijn het de ouders die de beslissingen nemen.

Ook de rechter vindt de mening van kinderen belangrijk,  daarom ontvangen  kinderen van 12 jaar en ouder, nadat het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend, een brief van de rechter. Dat heet hoorrecht. De kinderen kunnen die brief beantwoorden en de brief binnen de gestelde termijn terugsturen.  Ook mogen zij zelf een brief schrijven, over wat ze willen dat er voor hen geregeld wordt en bijvoorbeeld bij wie ze graag willen wonen en waarom. Of ze kiezen voor een gesprek met de rechter.

Een gesprek met de rechter klinkt best spannend. Villa Pinedo heeft op haar website een vlog over het gesprek met een kinderrechter in de rechtbank. Hierin wordt uitgelegd hoe zo’n bezoek aan de rechter verloopt. Het is niet op alle rechtbanken in Nederland precies zoals in de video. Wilt u precies weten hoe het proces bij uw rechtbank verloopt neemt u dan contact op met die rechtbank.  Er mag iemand met het kind mee naar de rechtbank. Het gesprek is alleen voor kind, daar is geen ouder/begeleider bij.

Klikt u hier voor het bekijken van de vlog/video. Het geeft een indruk van een gesprek met een rechter.  Op de site www.rechtspraak.nl  vindt u een brochure zodat u samen met uw kind de informatie kunt nalezen.

Meer informatie voor uw kind kunt over scheiden vinden bij Amaril Mediation