Stappenplan bij echtscheidingen

Stap voor stap

naar een gezamenlijke overeenkomst

Zo kan het traject voor het regelen van jullie scheiding eruit zien.
Stap 7 t/m 10 zijn altijd van toepassing.

 

 1. Kennismaken:
  Jullie maken kennis met mij en mijn manier van werken.  Past dit bij jullie en willen jullie met mij de scheiding regelen dan kan in hetzelfde gesprek al de eerste stap gezet worden.  Jullie krijgen dan informatie en tips, zodat jullie snel aan de slag kunnen.  De informatie krijg je ook op papier/digitaal  zodat je die nog eens rustig na kan lezen.  Wachten je liever nog even, dat kan ook. Dan zetten we de eerste stap op een later moment.
 2. Mediationovereenkomst:
  Afspraken voor begeleiding van de scheiding worden vastgelegd  in een mediation-overeenkomst.  Zo is duidelijk waar je aan toe bent, wat de mediator voor je doet en wat de kosten zijn.
 3. Gesprek:
  Jullie wensen en mogelijkheden/onmogelijkheden worden besproken. Ook wordt besproken welke informatie er van jullie nodig is. Zoals persoonsgegevens, inkomensgegevens, de woning, inboedel, financiën en financiële verplichtingen.
 4. Gesprek:
  Hebben jullie ( minderjarige) kinderen dan gaan jullie eerst voor hen afspraken maken, die afspraken worden opgenomen in het ouderschapsplan. Afhankelijk van de leeftijd  van d e kinderen worden zij bij het maken van de afspraken betrokken en mogen ze hun mening geven.  Afspraken over de zorg van uw kinderen,  gaan onder andere over: waar ze gaan wonen en hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld? Ook komt aan de orde zaken als: hoe zit het met zakgeld en sport, het vieren van verjaardagen en hoe gaan jullie om met medische kwesties? Aangevuld met zaken die jullie belangrijk vinden. Op de website bij  Info vind je artikelen met meer informatie.
 5. Gesprek:
  Alimentatie, boedelverdeling, wonen, financiën en pensioen, worden besproken.
 6. Gesprek:
  Zijn er nog punten waar nog geen duidelijke afspraak over is gemaakt, dan bespreken we die.
 7. Het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant.
  Hierin staan de afspraken die jullie hebben gemaakt. Je ontvangen allebei beide documenten in concept.
 8. Moment van tekenen:
  Je tekent als je het met de inhoud van het convenant en ouderschapsplan eens bent en de afspraken duidelijk zijn.
 9. De rechtbank:
  Het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan worden door een advocaat ingediend bij de rechtbank. De ervaring leert het ongeveer 6 weken duurt.
 10. De scheiding:
  Na de uitspraak van de rechtbank wordt de echtscheidingsbeschikking ingeschreven in de burgerlijke stand in de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. Deze datum van het inschrijven van uw scheiding is de officiële scheidingsdatum.
 11. Pensioen:
  Jullie pensioenfonds(en) moeten geïnformeerd worden over de gemaakte afspraken inzake de pensioenverdeling.

Zoals je ziet moeten jullie over heel veel zaken beslissen.  terwijl je zelf onder aardig wat stress staat en de emoties behoorlijk aanwezig kunnen zijn. Ik help jullie dan ook graag met de gesprekken en sta voor jullie klaar als er vragen zijn. Ik zet mij voor 100% in om jullie door het scheidingsproces te leiden. Meestal zijn 3 a 4 gesprekken voldoende, willen jullie veel zelf regelen dan is zeker mogelijk!

De gesprekken kunnen bij jou thuis plaatsvinden, ook in de avonduren. Vind je het niet prettig om de thuis de gesprekken te voeren, dan wordt er een geschikte locatie geregeld. (hebben jullie weinig tijd vrij in jullie agenda’s kijk dan ook eens bij: compact scheiden)

 

Wat levert begeleiding door Amaril Mediation jullie op:

 • Een onafhankelijke gesprekspartner die luistert
 • Een onafhankelijke gesprekspartner die jullie  gesprekken leidt. Die zorgt ervoor dat je goede beslissingen nemen en dat niet de emotie overheerst
 • Iemand die de  “gids” is door het woud van papieren en zaken die geregeld moeten worden. De beslissingen nemen jullie, de weg naar die beslissingen wijs ik je
 • Iemand die jullie informeert, juist over die dingen die niet op internet staan
 • Iemand die begrip heeft voor jullie situaties
 • Iemand die kritisch, nuchter en eerlijk met jullie meedenkt
 • Iemand die de gemaakte afspraken op papier zet
 • Iemand die jullie echtscheidingsconvenant indient bij advocaat + rechter. Na de uitspraak van de rechter wordt de akte van berusting ingeschreven bij de gemeente

Reserveer je Gratis Informatie Gesprek

Voor jou alleen, of voor jullie samen

mei 2022
ma di wo do vr za zo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345