Stappenplan bij echtscheidingen

Stap voor stap

naar een gezamenlijke overeenkomst

Amaril Mediation Stappenplan bij echtscheidingen.

Elke scheiding is uniek. Na het intakegesprek kunnen we bepalen wat het beste stappenplan is. Onderstaand model geeft een goede richtlijn van hoe ik werk.

 1. Altijd eerst kennismaken:
  Eerst maakt u kennis met mij en mijn manier van werken. Geeft u mij uw vertrouwen om uw scheiding te begeleiden dan leggen we afspraken vast in een mediation-overeenkomst. Zo weet u waar u aan toe bent. U ontvangt een checklist waarin u kunt zien welke gegevens u moet aanleveren en een informatie blad met belangrijke informatie over scheiden. Zodat u dat rustig kunt doorlezen. En de kosten voor de begeleiding van uw scheiding, worden besproken.
 2. Intake:
  Uw wensen en mogelijkheden/onmogelijkheden worden besproken. Alle benodigde informatie wordt verzameld, zoals persoonsgegevens, inkomensgegevens, de woning, inboedel, financiën en financiële verplichtingen.
  Dit is ook het moment  om een inschatting te maken of en voor welke onderdelen er aanvullend specialistisch advies nodig is. Dat kan financieel zijn, fiscaal, verzekeringstechnisch, woningverkoop, psychologisch, of kindercoaching. Amaril Mediation heeft alle benodigde specialisten in haar netwerk. De intake kan aansluitend aan het kennismakingsgesprek plaatsvinden of digitaal.
 3. Gesprek 1:
  Heeft u ( minderjarige) kinderen dan gaat u voor hen afspraken maken, die worden opgenomen in het ouderschapsplan. Afhankelijk van hun leeftijd worden de kinderen bij het maken van de afspraken betrokken en mogen ze hun mening geven. Vervolgens maken we afspraken over de zorg van uw kinderen, waar ze gaan wonen en hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld? Ook komt aan de orde zaken als: hoe zit het met zakgeld en sport, het vieren van verjaardagen en hoe gaat u om met medische kwesties? Aangevuld met zaken die u zelf belangrijk vindt.
 4. Gesprek 2:
  We komen tot afspraken over alimentatie, de boedelverdeling, wonen, financiën en pensioen.
 5. Het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant.
  Hierin staan de afspraken die u en uw partner hebben gemaakt. U ontvangt allebei beide documenten in concept.
 6. Gesprek 3:
  Zijn er nog punten waar nog geen duidelijke afspraak over zijn gemaakt, dan bespreken we die.
 7. Moment van tekenen:
  U tekent als u het met de inhoud van het convenant en ouderschapsplan eens bent en de afspraken u duidelijk zijn.
 8. De rechtbank:
  Het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan worden door een advocaat ingediend bij de rechtbank. De ervaring leert dat uw documenten binnen 3 tot 6 weken gereed zijn.
 9. De Scheiding:
  Na de uitspraak van de rechtbank wordt uw scheiding ingeschreven in de burgerlijke stand in de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. Deze datum van het inschrijven van uw scheiding is de officiële scheidingsdatum.
 10. Pensioen:
  Uw pensioenfonds(en)  moeten geïnformeerd worden over de gemaakte afspraken inzake de pensioenverdeling.
 11. Administratief is uw scheiding nu afgehandeld.

 

Zoals u ziet is een scheiding niet niks. U moet beslissen over heel veel zaken terwijl u zelf onder aardig wat stress staat en de emoties behoorlijk aanwezig kunnen zijn. Ik help u dan ook graag met de gesprekken en sta voor u klaar als u vragen heeft. Ik zet mij voor 100% in voor u en uw partner, om u beide door het complexe scheidingsproces te leiden, zodat u weer verder kunt. Meestal zijn 3 gesprekken voldoende.

De gesprekken kunnen bij u thuis plaatsvinden, ook in de avonduren. Vindt u het niet prettig om de thuis de gesprekken te voeren, dan wordt er een geschikte locatie geregeld. (heeft u weinig tijd vrij in uw agenda kijk dan naar: compact scheiden)

 

Wat levert begeleiding door Amaril Mediation u samen op:

 • Een onafhankelijke gesprekspartner die luistert naar uw zorgen en uw vragen
 • Een onafhankelijke gesprekspartner die u door de gesprekken leidt. Die zorgt ervoor dat u goede beslissingen neemt en dat niet de emotie overheerst
 • Iemand die uw  “gids” is door het woud van papieren en zaken die geregeld moeten worden. De beslissingen neemt u, de weg naar die beslissingen wijs ik u
 • Iemand die u informeert
 • Iemand die naar u allebei luistert en begrip heeft voor uw situaties
 • Iemand die kritisch, nuchter en eerlijk met u meedenkt
 • Iemand die de gemaakte afspraken voor u op papier zet
 • Iemand die uw echtscheidingsconvenant indient bij advocaat + rechter. Na de uitspraak van de rechter wordt de akte van berusting ingeschreven bij de gemeente